4 Серпня 2023
2 серпня 2023 р. співробітники Дніпропетровського обласного центру з охорони історико-культурних цінностей разом із пошуковцем Віталієм Олещенком, який має багаторічний досвід досліджень місць бойових дій часів Другої світової війни та пошуку непохованих останків загиблих воїнів, здійснили виїзд до села Миколаївка Губиниської селищної ради Новомосковського району з метою уточнення місцерозташування пам’ятки історії «Братська могила учасників революційних подій 1917 – 1921 рр. та воїнів Червоної армії».
Фо 1.jpg
Названу пам'ятку у радянський час обліковували за адресою: с. Миколаївка, в центрі села. 15 квітня 1995 р. було прийнято рішення виконкому Миколаївської сільської ради про перезахоронення останків воїнів на територію кладовища по вул. Литвиненко. Перепоховання здійснили, але інформацію в облікову документацію не внесли. Через це при підготовці переліків пам’яток історії для занесення їх у Державний реєстр нерухомих пам’яток України виникла необхідність уточнити сучасну адресу даного об’єкту.

За результатами виїзду здійснені обміри поховання, фотофіксовано стан надмогильних споруд та проведено опитування свідків перепоховання під підпис і печатку органу місцевого самоврядування. Зокрема, фахівці поспілкувалися з директором Миколаївського ліцею Н.В. Антоненко, начальником відділу культури, релігії та туризму Губиниської селищної ради І.О. Прийменко та керівником народного аматорського духового оркестру «Колос» Н.В. Комлик.
Фо 2.jpg

Під час огляду виявлено новий об’єкт культурної спадщини – братську могилу 5 мирних громадян, які були розстріляні гітлерівцями 8 березня 1943 р. Планується скласти історичну довідку з метою надання могилі статусу щойновиявленого об’єкта культурної спадщини за видом «історія».
Фо 3.jpg

Також наші фахівці побували на могилах українських військових, які загинули у Російсько-Українській війні в 2022 – 2023 рр. і поховані на цьому ж кладовищі.
Фо 4.jpg Фо 6.jpg Фо 7.jpg

Цікавим і досить пізнавальним виявилось спілкування з місцевими майстрами, які займаються вивченням та популяризацією Миколаївського розпису. На відміну від знаних у світі Петриківських мальовок, яким притаманне зелене, чорне чи біле тло, у Миколаївських – тільки зелене. Таким розписом місцеві жителі прикрашали дерев’яні меблі та посуд, але особливий вигляд він мав на дерев’яних скринях, які, за переказами старожилів, виготовляли з липи.
Фо 8.jpg Фо 9.jpg

Переглянути новину на fb

Повернутися до списку новин