2 Жовтня 2023
У 2023 році завдяки клопотанням Управління культури, туризму, національностей і релігій ДніпроОДА перед Міністерством культури та інформаційної політики України, 2341 пам’ятку археології Дніпропетровської області було внесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Включенню пам’яток археології Новомосковського, Павлоградського, Синельниківського районів Дніпропетровської області в Державний реєстр передувала велика робота з їх верифікації шляхом безпосереднього огляду та опрацювання архівів нашого Центру та звітів археологів, що зберігаються в Інституті археології Національної Академії наук України. Головна аналітична робота була виконана завідуючим відділом охорони пам’яток археології Дніпропетровського обласного центру з охорони історико-культурних цінностей, археологом Олександром Мишустою.

Усі занесені до Державного реєстру пам’ятки археології є не тільки перлинами історії Придніпровського краю, надбанням держави, а і входить часткою у всесвітню культурну спадщину. Ця робота набуває особливої значущості нині, в період відстоювання Україною своєї незалежності.

Більшість з цих пам’яток складають кургани. Кожен курган – неповторна і унікальна могильна споруда, яка містить складну систему поховальних споруд і є свідченням зниклих цивілізацій та невідтворним джерелом знань про життя, матеріальну та духовну культуру давнього населення Степового Придніпров’я.

Спільними зусиллями органів охорони культурної спадщини та науковців робота щодо виявлення та облікування археологічних об’єктів культурної спадщини продовжується.

м1.png  М2.png  М3.png  М5.png  М6.png
Повернутися до списку новин