18 Квітня 2024
18 квітня відзначається державне свято День пам’яток історії та культури України, започатковане Указом Президента України від 23 серпня 1999 р. № 1062/99, та Міжнародний день пам’яток і визначних місць.

Дніпропетровщина по праву займає провідне місце серед областей України за кількістю нерухомих пам'яток, адже на сьогоднішній день на території області на державному обліку перебувають 13 756 об’єктів культурної спадщини археології, історії, архітектури та містобудування, монументального мистецтва, що репрезентують історію нашого краю від найдавніших часів до сучасності. 5487 з них на сьогодні вже занесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.
Дов1.png
Видання «Звід пам’яток історії та культури України» - енциклопедичне видання, які готують всі області. Випуски окремих збірок пам’яток Дніпропетровської області в розрізі районів – це оприлюднення дослідницьких результатів науковців для широкого загалу.
Видання «Пам’ятки історії та культури Криворізького району. Частина перша» презентує історію Криворіжжя (Глеюватська, Лозуватська та Новопільська сільські ради) від давних часів до сьогодення. Видання містить інформацію про 963 об’єкта культурної спадщини. Авторський колектив складається з 8 науковців, які працюють в Дніпропетровському національному історичному музеї імені Яворницького, Дніпропетровському обласному центрі з охорони історико-культурних цінностей, Придніпровській державній академії будівництва та архітектури (Український державний університет науки і технологій), Криворізькому історико-краєзнавчому музеї.

Згідно з міжнародними конвенціями, хартіями, рекомендаціями ООН, які ратифікувала Україна, визначено:
- спадщина кожної держави це частина спадщини людства;
- охорона культурної спадщини покладається на держави, на території яких знаходиться спадщина;
- збереження спадщини – обов’язок держави як перед своїми громадянами, так і перед усім міжнародним співтовариством;
- кожна держава повинна уживати необхідні заходи для виконання свого обов’язку по збереженню об’єктів культурної спадщини.

Головний закон України в пам’яткоохоронній сфері «Про охорону культурної спадщини» виписує гілку державного управління у сфері охорони культурної спадщини:
Державне управління здійснює Кабінет Міністрів України і спеціально уповноважені органи охорони культурної спадщини:
- центральні органи виконавчої влади що забезпечують формування та реалізацію державної політики;
- обласні державні адміністрації;
- районні державні адміністрації;
- виконавчий орган сільської, селищної, міської влади.

Спираючись на ці настанови, в Дніпропетровській області побудована чітка вертикаль органів державної влади і місцевого самоврядування в пам’яткоохоронній сфері: від ОДА, РДА до місцевого самоврядування визначені структурні підрозділи уповноважені на виконання завдань з охорони культурної спадщини.

«Звід пам’яток історії та культури України» – фундаментальне енциклопедичне науково-довідкове видання про всі відомі на території держави нерухомі пам’ятки археології, історії, архітектури та містобудування, монументального мистецтва. Підготовка ж даного видання – один із наймасштабніших проектів з комплексного вивчення й дослідження нерухомої культурної спадщини, в якому об’єдналися зусилля державних установ, громадських організацій, великого загалу пам’яткоохоронців та діячів науки.
У межах цього загальнодержавного проекту на Дніпропетровщині здійснюється підготовка обласного тому Зводу, робота над яким регламентується Указами Президентів України «Про забезпечення підготовки і випуску багатотомного енциклопедичного видання «Звід пам’яток історії та культури України» від 11 грудня 2000 р. № 1328/2000 та «Про додаткові заходи з підготовки і випуску багатотомного енциклопедичного видання «Звід пам’яток історії та культури України» від 28 листопада 2007 р. № 1156/2007. Крім того, розпорядженням голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації від 25 липня 2001 р. №301-р «Про видання тому «Звід пам'яток історії та культури України. Дніпропетровська область» було затверджено склад редакційної колегії обласного тому та створено робочу групу Зводу на правах відділу в структурі Дніпропетровського обласного центру з охорони історико-культурних цінностей.
Практична реалізація заходів з підготовки матеріалів до обласного тому Зводу стала можливою завдяки щорічному фінансуванню з обласного бюджету в рамках Програми розвитку культури в Дніпропетровській області.
У 2015 р. за підтримки Дніпропетровської ОДА було розпочато публікацію серійного видання про пам'ятки районів та міст Дніпропетровської області за матеріалами Зводу. Упродовж 2015 – 2022 рр. вийшли друком 10 збірок, що містили матеріали про пам’ятки історії та культури Томаківського, Апостолівського, Нікопольського, Солонянського, Софіївського та Кам’янського (частина 1) районів, міст Нікополь, Марганець, Покров і Кривий Ріг.
Нині представляємо широкій громадськості одинадцяте видання з серії – книгу «Пам’ятки історії та культури Криворізького району. Частина перша».
КР1.png КР2.png

Щодо цього випуску, підкреслюємо наступне:
• ґрунтовні археологічний та історичний нариси підготовлені дослідником Криворіжжя, археологом, науковим співробітником Криворізького історико-краєзнавчого музею Олександром Олександровичем Мельником із залученням широкого кола джерел та літератури;
• до збірки увійшли статті на пам’ятки археології, історії, архітектури, монументального мистецтва, авторами яких є співробітники музейної, пам’яткоохоронної та наукової спільнот.
КР3.png КР4.png

Сподіваємось, що надалі, завдяки фінансуванню з обласного бюджету, ми продовжимо щорічне видання матеріалів Зводу у розрізі нового адміністративного поділу Дніпропетровщини і це сприятиме поширенню накопичених знань про об’єкти культурної спадщини, а також популяризації пам’яткоохоронної справи.
КР5.png

Круглий стіл, присвячений виходу нового видання, відбудеться 18 квітня 2024 р.

КС1.pngКС2.png
Повернутися до списку новин