31 Березня 2016

За наказом Міністерства культури України від 27.01.2016 р. № 25 «Про незанесення об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України» вісімдесят об’єктів Дніпропетровської області визнані такими, що не підлягають занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Ці об’єкти є монументами, що увічнюють діячів епохи тоталітаризму, та підлягають демонтажу відповідно до вимог Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», який набув чинності 21 травня 2015 року.

Пункт 6 статті 7 «Прикінцеві та перехідні положення» вказаного закону зобов’язує обласні, районні державні адміністрації, органи місцевого самоврядування в установленому порядку здійснити демонтаж пам’ятників діячам епохи тоталітаризму та пов’язаним подіям.

Варто зазначити, що вимоги закону не поширюються на пам’ятки, що є похованнями, а також на пам’ятки, пов’язані з опором та вигнанням нацистських окупантів з України.

Документи

Повернутися до списку новин