30 Березня 2016

У 2015 році Дніпропетровським обласним центром з охорони історико-культурних цінностей були проведені археологічні розвідки у 3-х районах Дніпропетровської області: Новомосковському, Синельниківському та Петропавлівському. Роботи виконувалися під керівництвом директора Л.М. Голубчик.

За результатом розвідок виявлено культурний шар чотирьох раніше не відомих поселень та насипи чотирьох раніше не зафіксованих курганів, а також обстежено 15 курганів, узятих на облік.

В ході польових робіт на відкритих поселеннях був зібраний доволі репрезентативний підйомний матеріал, що складається з артефактів доби верхнього палеоліту, пізньої бронзи, черняхівської культури та козацького часу.

Окрім зазначеного, розвідками 2015 року була обстежена територія посаду Новосергіївської фортеці (кінець XVII ст. – поч. XVIIІ ст.) на правому березі р. Самара в околицях с. Вільне Новомосковського району.

Інформація, отримана під час польового сезону, надасть можливість розглянути питання подальшого обліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини. Отримані дані будуть залучені до матеріалів обласного тому енциклопедичного видання «Звід пам’яток історії та культури України».

Усі інформативні знахідки передані до фондів Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.І. Яворницького.

Науковий звіт про розвідки наданий на зберігання до інституту археології Національної академії наук України.

Галерея

  • Кераміка доби пізньої бронзи (кін. ІІ - поч. І тис. до н. е.),  поселення Ракове-1. с. Ракове, Синельниківський район
    1 / 6
  • Курган. Петропавлівський район
    2 / 6
  • Монети ХVІІ - початку ХVІІІ ст. Річ Посполита, Московська держава. Посад Новосергіївської фортеці, с. Вільне Новомосковського району
    3 / 6
  • Розтиральник. Камінь пісковик. Доба пізньої бронзи (кін. ІІ - поч. І тис. до н. е.). смт. Петропавлівка.
    4 / 6
  • Скребачка кінцева. Кремінь. Верхній палеоліт (35 000-10 000 р. до н. е.). с. Вільне, Новомосковський район.2
    5 / 6
  • Скребачка на відщепі. Кремінь. Верхній палеоліт (35 000 - 10 000 р. до н. е.). с. Вільне, Новомосковський район. 1
    6 / 6
Повернутися до списку новин