7 Грудня 2017

Збірка вийшла накладом 500 примірників, містить загалом 444 авторські статті на 1025 пам’яток археології, історії, архітектури та містобудування, що розташовані на території Нікопольського району. До збірки також увійшли розгорнутий археологічний та історичний нариси про минуле району. Автори нарисів – археолог, кандидат історичних наук, доцент кафедри історіографії, джерелознавства та архівознавства Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара Зоя Павлівна Маріна та історик, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського Національної академії наук України Владислав Володимирович Грибовський.


Дві попередні збірки були присвячені пам’яткам Томаківського та Апостолівського районів. У найближчих планах – видання матеріалів по місту Нікополю та Солонянському району. Загалом же нерухома культурна спадщина кожного району та міста області буде представлена на сторінках окремих видань.
Практична реалізація заходів з підготовки та видання матеріалів про пам'ятки історії та культури міст та районів Дніпропетровщини стала можливою завдяки щорічному фінансуванню з обласного бюджету відповідно до Програми розвитку культури в Дніпропетровській області.
Зазначена робота здійснюється в межах загальнодержавного проекту з написання «Зводу пам’яток історії та культури України» - фундаментального енциклопедичного науково-довідкового видання про всі відомі на території держави нерухомі пам’ятки археології, історії, архітектури та містобудування, монументального мистецтва. Це один з наймасштабніших проектів з комплексного вивчення й дослідження нерухомої культурної спадщини, в якому об’єдналися зусилля державних установ, громадських організацій, пам’яткоохоронців та діячів науки.

Завантажити видання «Пам’ятки історії та культури Нікопольського району»

Галерея

  • Презентація збірки «Пам’ятки історії та культури Нікопольського району»
    1 / 1
Повернутися до списку новин