23 Березня 2018
22 березня у прес-центрі інформаційної агенції «Міст-Дніпро» відбулася прес-конференція, присвячена 50-річчю пошукової діяльності Євгена Григоровича Трушенка – заслуженого пошуковця, засновника та багаторічного керівника історико-пошукової організації «Пошук-Дніпро».
У прес-конференції взяли участь спеціалісти Дніпропетровського обласного центру з охорони історико-культурних цінностей.
Діяльність організацій та окремих осіб, пов’язана з пошуковими роботами на місцях боїв періоду Другої світової війни, зародилася невдовзі після її закінчення. Однак лише у прийнятому в 2000 р. Законі України «Про охорону культурної спадщини» місця бойових дій, місця загибелі бойової техніки, місця поховань загиблих військовослужбовців були визначені як історичні об’єкти культурної спадщини.
Статтею 35 Закону визначено, що проведення земляних робіт на таких об’єктах можливе лише за наявності дозволу Міністерства культури України, який надається згідно з програмами, погодженими з відповідним органом охорони культурної спадщини.
Пошукова діяльність, здійснювана без відповідних дозвільних документів є протизаконною.
З метою здійснення контролю за пошуковою діяльністю на території області, налагодження взаємодії пошукових організацій з органами охорони культурної спадщини, на базі Дніпропетровського обласного центру з охорони історико-культурних цінностей створено Методична рада з питань увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій.
За період з 2000 року пошуковцями Дніпропетровщини було виявлено останки майже 2,5 тисяч радянських воїнів на територіях 14 районів та 3 міст області, проведено 44 урочистих поховання.

Матеріал ІА "Міст-Дніпро".

Переглянути новину на fb.
Повернутися до списку новин