7 Серпня 2020
Серед названих пам’яток, 30  – за категорією національного значення; 291 пам’ятка — за категорією місцевого значення.
Законом України «Про охорону культурної спадщини»(ст. 3) визначені спеціально уповноважені органи охорони культурної спадщини, серед яких обласні державні адміністрації, райдержадміністрації та виконкоми сільських, селищних та міських рад. Відповідно до вимог вказаного закону (ст. 24), обов’язок щодо утримання пам’яток в належному стані, захисту від руйнування і пошкодження покладено на власників та користувачів цих об’єктів.

У червні 2020 року Дніпропетровською облдержадміністрацією було організовано та проведено моніторинг стану збереження пам’яток архітектури у Дніпропетровській області.
До складу обласної комісії, що була створена за розпорядженням голови Дніпропетровської облдержадміністрації від 05.06.2020 № Р-394/0/3-20включено і представників спеціально уповноважених органів охорони культурної спадщини на місцях.
Такий комплексний моніторинг проводився органами державної влади та місцевого самоврядування в Дніпропетровській області вперше.
Керівниками робочої групи було проведено низку онлайн семінарів з метою надання допомоги в проведенні моніторингу, а також здійснено планові виїзди до 6 районів та 3 міст області.
За результатом проведеної роботи, з метою активізації пам'яткоохоронної діяльності та забезпечення захисту нерухомої культурної спадщини, прийнято розпорядження голови Дніпропетровської облдержадміністрації від 16.07.2020 №Р-479/0/3-20 «Про стан збереження об’єктів культурної спадщини на території області».

Переглянути новину на fb.
Повернутися до списку новин