16 Квітня 2021
Першина.png

Дніпропетровщина по праву займає провідне місце серед областей України за кількістю нерухомих пам'яток, адже на сьогоднішній день на території області відомі майже 13 тисяч об’єктів культурної спадщини – пам’ятки археології, історії, архітектури та містобудування, монументального мистецтва, що репрезентують історію нашого краю від найдавніших часів до сучасності.

ПГ.png

Збірки «Пам’ятки історії та культури Софіївського району» та «Пам’ятки історії та культури міста Покров» – сьоме та восьме видання з серії публікацій про пам’ятки Дніпропетровської області за матеріалами «Зводу пам’яток історії та культури України». Випуски присвячений пам’яткам археології, історії, архітектури та містобудування, монументального мистецтва, що розташовані на території колишнього Софіївського району та міста Покров.
«Звід пам’яток історії та культури України» – фундаментальне енциклопедичне науково-довідкове видання про всі відомі на території держави нерухомі пам’ятки.
Робота над Зводом пам'яток розпочалася ще на початку 1980-х рр. і має своє продовження у незалежній Україні. Підготовку томів Зводу очолює Головна редакційна колегія на чолі з академіком В. Смолієм. Активна робота ведеться й у Дніпропетровській області: в структурі Дніпропетровського обласного центру з охорони історико-культурних цінностей діє робоча група з підготовки Зводу. До підготовки матеріалів залучене широке коло фахівців, науковців та викладачів вищих навчальних закладів. Так, наприклад, над статтями Зводу працювали співробітники Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара (к. і. н. Маріна З. П., к. і. н. Ромашко О. В., к. і. н. Венгер А. Г.), Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» (д. і. н. Швидько Г. К., д. і. н. Кочергін І. О.), Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України (к. і. н. Грибовський В. В.), Інституту археології НАН України (к. і. н. Полін С. В., к. і. н. Дараган М. М.) та ін.
Голубчик.png

Практична реалізація заходів із підготовки матеріалів до обласного тому Зводу стала можливою завдяки щорічному фінансуванню з обласного бюджету в рамках Програми розвитку культури в Дніпропетровській області.
У 2015 р. за підтримки управління культури, національностей та релігій Дніпропетровської ОДА розпочато публікацію серійного видання про пам'ятки районів та міст Дніпропетровської області за матеріалами Зводу. Перша збірка «Пам’ятки історії та культури Томаківського району» була презентована 18 квітня 2016 р. Упродовж наступних років також побачили світ: «Пам'ятки історії та культури Апостолівського району», «Пам'ятки історії та культури Нікопольського району», «Пам'ятки історії та культури міста Нікополь», «Пам'ятки історії та культури міста Марганець» та «Пам’ятки історії та культури Солонянського району».
Круглий стіл відбудеться 16 квітня 2021 р. о 14.00 год. у приміщенні Дніпропетровської обласної державної адміністрації за адресою: м. Дніпро, просп. Олександра Поля, 1, третій поверх, каб. 322.

Венгер.png


у1.png у2.pngу3.png
Грибовський.png
п1.png п2.png
Фотозвіт заходу.

Повернутися до списку новин