15 Серпня 2020
Дніпропетровщина по праву займає провідне місце серед областей України за кількістю нерухомих пам'яток, адже нині на території області відомі майже 13 тисяч об’єктів культурної спадщини – пам’ятки археології, історії, архітектури та містобудування, монументального мистецтва, що репрезентують історію нашого краю від найдавніших часів до сучасності.

Збірка «Пам’ятки історії та культури Солонянського району» – шосте видання з серії публікацій про пам’ятки Дніпропетровської області за матеріалами «Зводу пам’яток історії та культури України». Випуск присвячений пам’яткам археології, історії, архітектури та містобудування, що розташовані на території Солонянського району.
  2.jpg
«Звід пам’яток історії та культури України» – фундаментальне енциклопедичне науково-довідкове видання про всі відомі на території держави нерухомі пам’ятки.

Робота над Зводом пам'яток розпочалася ще на початку 1980-х рр. і має своє продовження у незалежній Україні. Підготовку томів Зводу очолює Головна редакційна колегія на чолі з академіком В. Смолієм. Обласні редакційні колегії та авторські колективи працюють у 24 областях України та м. Києві. Зокрема, активна робота ведеться у Дніпропетровській області: в структурі Дніпропетровського обласного центру з охорони історико-культурних цінностей діє робоча група з підготовки Зводу. До підготовки матеріалів про пам’ятки залучене широке коло фахівців – істориків, археологів, архітекторів, мистецтвознавців.
3.jpg 4.jpg
Практична реалізація заходів із підготовки матеріалів до обласного тому Зводу стала можливою завдяки щорічному фінансуванню з обласного бюджету в рамках Програми розвитку культури в Дніпропетровській області.

У 2015 р. за підтримки управління культури, національностей та релігій Дніпропетровської ОДА розпочато публікацію серійного видання про пам'ятки районів та міст Дніпропетровської області за матеріалами Зводу. Перша збірка «Пам’ятки історії та культури Томаківського району» була презентована 18 квітня 2016 р.; презентація другого та третього видань – «Пам'ятки історії та культури Апостолівського району» та «Пам'ятки історії та культури Нікопольського району» – відбулися у 2017 р.; збірки «Пам'ятки історії та культури міста Нікополь» та «Пам'ятки історії та культури міста Марганець» представили громадськості у 2018 р. та 2019 р. відповідно.

На урочистому заході були присутні керівники облдержадміністрації, керівники Солонянської райдержадміністрації та представники територіальних громад Солонянського району, працівники Дніпропетровського обласного центру з охорони історико-культурних цінностей, члени редколегії видання “Пам’ятки історії та культури Солонянського району”.
Захід відкрила та провела заступник голови облдержадміністрації Грицай Ірина Олегівна.
До слова були запрошені такі фахівці:

заступник директора Дніпропетровського обласного центру з охорони історико-культурних цінностей Чорномаз Вікторія Іванівна, яка доповіла про роботу над виданням «Пам’ятки історії та культури Солонянського району» (за матеріалами «Зводу пам’яток історії та культури України”);

завідувач відділу «Робоча група по підготовці тому «Звід пам’яток історії та культури Дніпропетровської області», член редколегії Колесник Оксана Сергіївна;

автор археологічного нарису, кандидат історичних наук Фещенко Євген Леонорович, із доповіддю «Про археологічне минуле Солонянського району»;

автор історичного нарису, доктор історичних наук, доцент, начальник Південно-східного міжрегіонального відділу Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах Українського інституту національної пам’яті, професор кафедри історії та політичної теорії Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», голова правління Дніпропетровської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, член редколегії Кочергін Ігор Олександрович, із доповіддю «Про історичне минуле Солонянського району».

Слово мали також науковці-члени редакційної колегії:

кандидат історичних наук, доцент кафедри історіографії, джерелознавства та архівознавства Дніпровського національного університету ім. О. Гончара, Маріна Зоя Павлівна;

доктор історичних наук, професор, декан історичного факультету Дніпровського національного університету ім. О. Гончара, Світленко Сергій Іванович.

На Круглому столі виступив Голова Солонянської районної державної адміністрації Концевий Василь Ростиславович. 

Підсумки роботи Круглого столу оголосила начальник Управління культури національностей і релігій Дніпропетровської ОДА, заслужений працівник культури України, Першина Наталія Геннадіївна.

Відкрити «Пам’ятки історії та культури Солонянського району»
Переглянути новину на fb.
Повернутися до списку новин