17 Березня 2021
Принципи підходу у культурній політиці держави – створення державою сприятливих умов для сучасного розвитку та економічного зростання галузі культури шляхом взаємодії всіх гілок влади та бізнес структур, зміцнення культурної ідентичності та взагалі ваги культури у політиці держави.
Серед учасників – представники виконавчої та законодавчої влади, журналісти, експерти з туризму, кіно, креативних індустрій, а також громадські діячі, іноземні фахівці і лідери думок, запрошені гості - представники місцевих органів влади.
Відкрив другий день форуму Міністр культури та інформаційної політикиОлександр Ткаченко, що окреслив основні цілі МКІП до 2025 року, які сприятимуть більш активно позиціонувати Україну світовій спільноті і зробити її впізнаваною у світі для широкого загалу.

 «Позиціонування культури, як м’якої сили, що об’єднує та згуртовує і визнання її ваги – крок вперед до сучасного світу і місця України у міжнародних процесах», -  зазначив Міністр.

 На форумі було проведено 4 панельні дискусії.
Модераторкою дискусії щодо збереження культурної спадщини була Ганна Бондар – архітектор, мистецтвознавець, народний депутат Верховної Ради України, а спікерами:
Кирило Тимошенко – заступник керівника Офісу Президента
Світлана Фоменко – заступник Міністра Міністерства культури та інформаційної політики
Андрій Садовий – міський голова м. Львів
Василь Тимкович – директор «УкрНДІпроектреставрація»
Неля Куковальська – генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська».

На дискусії було презентовано проект «Велика реставрація», що передбачає проведення реставрації 150 пам’яток з усієї України впродовж 3 років за кошти державного бюджету у розмірі 2 млрд. гривень.

В зв'язку з обмеженими строками, на даному етапі перевага надається об'єктам державної і комунальної форм власності, що мають вже розроблену науково-проектну документацію ремонтно-реставраційних робіт. Для відбору об’єктів створено комісію (відбулось тільки 1 засідання комісії, з цієї неділі - розпочинаються регулярні засідання). На розгляд комісії подаються проекти, що пройшли попередній розгляд та відбір робочої групи (ще 4 тижні приймаються заявки на об'єкти).
Особливості проєкту «Велика реставрація» полягають не тільки у фізичному відновленні об'єктів, але й у здійсненні промоцій для забезпечення їх подальшого успішного функціонування (розробка логістики та навігації, що передбачає популяризацію об'єктів, увагу до менеджменту, забезпечення якісного доступу до об'єктів (будівництво доріг, розробка нових ж/д маршрутів).

Також представлено зміни у законодавстві, що стосуються збереження культурної спадщини (Проект Закону 4561 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання руйнуванню та знищенню нерухомої культурної спадщини») якими передбачається:
- посилення штрафних санкцій,
- введення єдиної інформаційно-телекомунікаційної системи, складовою якої буде Державна система нерухомої культурної спадщини України, що буде функціонувати як електронна база даних і взаємодіяти з іншими електронними реєстрами,
- забезпечення прозорості надання дозвільних документів, завдяки електронній системі,
- зменшення кількості дозвільних документів (існує - 26 видів адмінпослуг, пропонується залишити 6),
- введення поняття втраченої пам'ятки та обов'язковий конкурс на розміщення нових об'єктів на цьому місці,
- надання можливості міським радам та радам ОТГ утворювати спеціальний виконавчий орган міської ради з питань охорони культурної спадщини з відповідними повноваженнями, зокрема можливістю затверджувати об’єкти у статусі щойновиявлених та ін.

Підсумувати панельну дискусію можна словами С. Фоменко: «спадщина – це не про минуле, це про майбутнє, це те, що ми повинні передати майбутнім поколінням, це – генетичний код нації».

Режим доступу до загальної трансляції 2 дня форуму
https://www.youtube.com/watch?v=U-6uqTnxxds
Деякі спікери виступали з презентаціями, де наводились статистичні дані, дані досліджень, напрямки розвитку та ін., з якими можна ознайомитись у загальній трансляції під час виступу спікерів
Повернутися до списку новин